Hijyen ve Sanitasyon

Hijyen ve Sanitasyon

El ve ekipman hijyeni bir gıda firmasının en çok önem vermesi gereken noktadır. Bulaşanların temel kaynaklarının başında el ve ekipmanlar gelmektedir. Her iki noktanın kritik kontrol noktası olması bu noktaların önemini daha da artırmaktadır. Personelin, üretim sahasına girişte veya servis noktalarında el hijyenine önem vermesi gerekmektedir. Aynı önemin kullanılan ekipmanlarada gösterilmesi gereklidir.

El ve ekipman örneklemeleri çeşitli yollarla yapılabilmektedir. Önemli konu el hijyeninde doğru bir teknik ile ve kritik noktalardan numune alımının sağlanmasıdır. Bu ekipman kontrolleri içinde önemli bir konudur. Bu nedenle numune alımda görevli kişinin yetkin bir personel olması gereklidir.Ayrıca personelin sürekli eğitim ile konunun önemi hakkında eğitilmesi önemlidir.